Tips og råd til dig, der skal studere i udlandet

At studere i udlandet er en fantastisk mulighed for at få en ny kultur ind under huden, møde nye mennesker og tilegne sig et nyt sprog. Det kræver dog en række forberedelser, alt afhængigt af formålet med udlandsopholdet.

Hvad vil du studere? Og hvor skal du studere? Vil du være udvekslingsstudent, eller vil du have muligheden for at vælge mellem alverdens uddannelser? Har du tegnet en studieforsikring som studerende?

Vi guider dig gennem junglen, når du er på vej til et studieophold i udlandet, så du undgår de typiske faldgruper på vejen mod dit livs eventyr!

Populære lande til studieopholdet

Omtrent 11.000 studerende fra Danmark vælger hvert år at studere i udlandet. Australien er et af de mest populære lande hos studerende, ifølge gripverden.dk. At studere i USA eller blive udvekslingsstudent i Canada er ligeledes populære valgmuligheder. Det letter naturligvis hverdagen, hvis du vælger et land, hvor du allerede behersker sproget, men vær ikke nervøs for at prøve kræfter med et helt nyt sprog! Du bør i øvrigt også være opmærksom på, at en del af universitetsuddannelserne gennemføres på engelsk, selvom det ikke er landets officielle sprog. 

5 af de typiske rejsedestinationer for studerende

  1. Australien
  2. Canada
  3. Japan
  4. New Zealand
  5. USA

Udvekslingsstudent eller Freemover? 

For det første bør du overveje, hvad der er vigtigst for dig. Vil du studere i dit yndlingsland, eller vil du studere på en bestemt uddannelsesretning? Er du fx i gang med at studere jura, kan det være nyttigt at læse i Danmark, da du skal kende de danske love. Mange af de større universiteter samarbejder endvidere med udenlandske universiteter, og giver dig således mulighed for at tage et eller flere semestre i udlandet via en udvekslingsaftale. Det kan have sine fordele, både rent økonomisk og forsikringsmæssigt, da du bl.a. er omfattet af universitetets forsikringsaftale.

Vil du kunne vælge frit blandt alle verdens uddannelser, eller vil du tage hele uddannelsen i udlandet, skal du ansøge om at blive Freemover (gæstestuderende). Du kan enten vælge at engagere en faglig kontakt inden for udlandsstudier, der hjælper dig på rette vej eller vælge at klare det hele på egen hånd. Det kræver dog lidt at få styr på bl.a. udgifter og forsikringer.

Studieforsikring i udlandet

Som studerende anbefales det, at du selv tegner en rejseforsikring. Hvis du skal studere i udlandet kan du tegne en forsikring hos Europæiske ERV, så du er dækket både på dit studie og i fritiden. Når du har tegnet en police, kan Europæiske ERV fremsende en engelsk bekræftelse på din police samt dækninger, såfremt den udenlandske uddannelsesinstitution stiller krav herom. 

Men hvordan bør du egentlig være dækket rent forsikringsmæssigt, når du studere i udlandet? 

Din forsikring bør dække følgende:

Udgifter til sygehus og hjemtransport. Bliver du syg, eller kommer du til skade under dit udenlandsophold, skal du have en hjemtransport til Danmark. 

Mistede ejendele: Får du stjålet personlige ejendele såsom en computer eller telefon, skal det dækkes af forsikringen.  

Ansvars- og retsbeskyttelse: Bliver du holdt ansvarlig for skadeudgifter, eller får du brug for en advokat under dit studieophold i udlandet, skal det ligeledes dækkes. 

Vil du studere i USA?

Er du interesseret i at studere i USA? Foruden den fantastiske studiekultur er det også her, du finder nogle af verdens bedste universiteter. 

De 5 bedste universiteter i USA*

  1. California Instistute of Technology
  2. Stanford University
  3. Massachusetts Institute of Technology
  4. Havard University
  5. Princeton University

*Ifølge Times Higher Education

Vil du studere i USA, gælder der lidt andre regler end i resten af verden. Du skal som studerende eksempelvis ansøge om et visum, når du er blevet optaget på uddannelsen. Læs mere om, hvad der kræves for at opnå et visum i USA. Find mere information om pas, visum og vaccinationer i USA her. 

Forsikring ved studier i USA

De amerikanske skoler kræver, at du er forsikret, inden du påbegynder dine studier. Det er ekstremt vigtigt, at du har en god forsikring, når du studere i USA, da sundhedssystemet er noget anderledes end her i Danmark, og derfor også dyrere for dig som privatperson. Læs mere i vores blogindlæg: Så dyrt er det at blive syg i USA

Du glemmer vel ikke rejseforsikringen?

Søg efter pris og book

Se også:

Language