Checkliste til dig som skal rejse med børn

02 januar

Læs med her, hvis du skal rejse med børn eller baby og vil være sikker på at have styr på de vigtigste ting i forhold til f.eks. pas, forældresamtykke og rejseapotek, inden du tager afsted

Pas til børn

For at skaffe et pas til dit barn skal mindst én værge samt barnet i egen person henvende sig til borgerservice. Du som værge skal kunne fremvise et gyldigt ID-dokument, og du skal give et skriftligt samtykke, som skal bevidnes af en myndig person. Normalt kan sagsbehandleren bevidne navneunderskrifterne på stedet. Vær opmærksom på, at barnets anden værge ikke må bevidne samtykket. 

For at ansøge om et pas til dit barn kan du enten booke en tid på borgerservice eller møde op på udvalgte drop-in-tidspunkter. Prisen for et dansk pas er 115 kroner (for børn under 12 år). Når passet er færdigt, normalt efter 5-7 hverdage, leveres det til borgerservice.

Pas til babyer og børn under 12 år

For at ansøge om et pas til din baby skal barnets for- og efternavn være godkendt af de danske myndigheder. Pas til babyer og børn under 12 år har en kortere gyldighedstid end normalt; tre år i stedet for fem.

Book rejse til ufødt barn

Ude i god tid? Hos de fleste flyselskaber er det intet problem at booke en rejse til et ufødt barn. Angiv da enten ”Baby” eller ”Spædbarn” i stedet for fornavn sammen med det tiltænkte efternavn. Når barnet er født, og navnet er godkendt af myndighederne, henvender du dig til flyselskabet for at bekræfte barnets rigtige navn.

Læs mere om at flyve med børn her >>

Pas til unge mellem 15-18 år

Der kræves samtykke af en værge for alle ansøgninger om pas til børn under 18 år, uanset om barnet har et pas fra tidligere eller ej. Børn, som er over 15 år, kan selv hente deres pas på borgerservice, når det er klar, men så må dette angives og noteres ved ansøgningen.

Vaccinering

Sørg for, at dit barn har alle de vigtige vaccinationer i god tid inden afrejse. Indenfor Europa kræves normalt ingen supplerende vaccinationer ud over det generelle børnevaccinationsprogram, men dobbelttjek med din vaccinationsklinik for en sikkerheds skyld. Husk at børnevaccinationsprogrammet påbegyndes ved tre måneders alderen og står på helt frem til niende klasse. Det kan være nødvendigt at lægge visse af dit barns vigtige vaccinationer tidligere, afhængig af hvor og hvornår I rejser. Udenfor Europa kan der kræves tillægsvacciner.

Forældresamtykke

Hvis du skal rejse alene med dit barn uden den anden værge, rejse med et barn du ikke er forælder/værge til, eller er du eneværge for dit barn, behøver du et såkaldt forældresamtykke. Et forældresamtykke er en bekræftelse på, at du er barnets værge eller har den anden værges tilladelse til at rejse med det respektive barn.

Rejse med børn med forskellige efternavne

Af forskellige årsager deler man måske ikke altid efternavn med sit barn. I det tilfælde er det også vigtigt, at du har gyldigt forældresamtykke med dig.

Hvorfor kræves et forældresamtykke?

Mange lande rundt om i verden samarbejder for at modvirke trafficking og har derfor ved tvivl eller usikkerhed ret til at kræve, at du viser et forældresamtykke. Du bestiller blanketten for forældresamtykke på www.borger.dk. Samtykket skal signeres af barnets forælder/forældre eller værge og bevidnes af to myndige personer. Billede/billeder og en kopi af forældrenes pas eller ID-dokument skal vedlægges. Efter at du har sendt blanketten om forældresamtykke, er behandlingstiden ca. fire dage, før du får det tilbage via e-mail.

Rejseapotek til børn

Hvis du skal rejse med dit barn/dine børn, er det altid godt at være forberedt. Sørg for at have et godt rejseapotek, hvis uheldet skulle være ude. Her giver vi dig nogle tips til de allervigtigste ting at have med i rejsetasken:

● Neglesaks & pincet (Obs! Pak ikke dette i håndbagagen, men læg det i den store rejsetaske)
● Hånddesinfektion
● Evt. allergimedicin
● Febertermometer
● Smertestillende / febernedsættende lægemiddel
● Næsedråber
● Rehydrering
● Køresygetabletter
● Afførende middel mod forstoppelse
● Sårrens
● Plaster & vabelplaster
● Solcreme
● Aftersun
● Myggenet
● Myggecreme
● Salve som lindrer ved insektbid

Rejseapotek til de allermindste

Til de allermindste kræves yderligere forberedelser og lidt ekstra bagage:

● Bleer
● Vådservietter
● Vaskeklude
● Creme mod bleeksem
● Sutter
● Sutteflaske & vandflaske
● Grød, børnemad & snacks
● Hagesmæk
● D-vitamindråber
● UV-tøj

husk-rejseforsikring

Husk rejseforsikring!

Som turist er det vigtigt at huske, at du selv er ansvarlig for din rejse og for din sikkerhed. En af de vigtigste forholdsregler er at sikre dig, at du har en gyldig rejseforsikring, hvis du skulle blive syg eller komme til skade.

 

Læs mere

Se også:

Tidsforskel

Hvad er klokken i de forskellige tidszoner?

Hvad er klokken i resten af verden? De fleste af os ved nok, at der findes forskellige tidszoner, men hvorfor har vi egentlig disse tidszoner?

Studere i udlandet

Tips og råd til dig, der skal studere i udlandet

At studere i udlandet er en fantastisk mulighed, men det kræver forberedelse. Vi guider dig gennem junglen af spørgsmål, inden dit studieophold.

Støttestrømper til flyveturen

Støttestrømper til flyveturen

Oplever du, at ankler og fødder svulmer op under flyveturen? Det er blodcirkulationen, der får dine ben til at hæve op, og årsagen er en kombination a...