5 fantastiske naturoplevelser i efterårsferien
Vi anbefaler, at du følger Sundhedsmyndighedernes råd og vejledning i forhold til coronasmitte.
Selvom de fleste danskere sikkert godt kunne ønske sig længere perioder med godt vejr og varmere temperaturer året rundt, så er der også noget fascinerende ved de skarpe kontraster, som de forskellige årstider giver os i Danmark. Om efteråret kan træernes skiftende farver være en spektakulær oplevelse på en gåtur i skoven, og en tur i naturen kan i efterårsferien give både fornyet energi og friske røde kinder. Og så er det altid dejligt at komme ind igen og få varmen, efter en tur udenfor.
Møns Klint
På den sydlige del af Sjælland kan man opleve Møns Klint, som med sine blændende klippevægge og højdedrag brager op over det dybblå hav og skaber en nærmest malerisk kontrast. Møns Klint er 7 km lang, op til 128 meter høj og strækker sig hele vejen fra Møn Fyr i Syd til Liselund Slotspark i Nord. Den er Danmarks højeste klint og er skabt af alger og skeletrester fra dyr, der blev til kridt for 70 millioner år siden. Området har en ganske særegen natur, og UNESCO peger med rette på Møn og de omkringliggende øer som et helt unikt sted. Her kan du blandt andet opleve vandrefalke jage med næsten 400 kilometer i timen eller snuppe en kop varm kakao blandt Danmarks ælste bøgetræer på Høje Møn.
Dyrehaven, Sjælland
Jægersborg Dyrehave, i daglig tale Dyrehaven, er landets mest besøgte naturområde med ca. 7,5 millioner gæster årligt. Dyrehaven er et oplagt udflugtsmål, og med en størrelse på mere en 1.000 hektar, er der god plads til alle. Den er et pragteksemplar på et stykke dansk natur, som har fået lov til at stå næsten uberørt de sidste 350 år, og haven er da også nævnt på UNESCOs liste over verdens kulturarve. Den største seværdighed i haven er de 2.000 stykker hjortevildt, der er med til at give de besøgende en særlig oplevelse. Derudover kan man opleve Eremitageslottet, som blev opført for Christian d. 6. Midt inde i Dyrehaven finder du også verdens ældste forlystelsespark, Bakken, som på eventyrlig og stemningsfuldvis gemmer sig inde mellem træerne. Der er gratis entré på Bakken året rundt.
Svanninge Bakker, Fyn
Svanninge Bakker, bedre kendt som ”De Fynske Alper”, tiltrækker op mod 300.000 besøgende om året. Bakkerne er dækket af et såkaldt overdrev, dvs. et tørt, åbent naturområde, hvor jorden har været umulig at opdyrke. For natur- og dyreelskere er området ren slaraffenland. Svanninge Bakker byder på noget af det rigeste dyreliv i Danmark, og du kan møde både rådyr, harer, grævlinger og ræve. Samtidig er Svanninge Bakker også hjemsted for et væld af plante- og insektarter, som ikke findes andre steder end på denne bakke i Danmark. Hvis man ønsker det, så kan man kombinere et besøg i Svanninge Bakker med et besøg på Egeskov Slot, som med mere end 460 år på bagen er kendt som Europas bedst bevarede vandborg. Bliv væk for en stund i parkens labyrint, designet af Piet Hein, eller oplev slottets imponerende samling af veteranbiler og motorcykler.
Mols Bjerge, Jylland
På sydkanten af Jyllands næsetip kan man opleve én af de mest majestætiske udsigter i Danmark – Nationalpark Mols Bjerge. Det kuperede landskab, som af mange betegnes som det smukkeste naturområde i Danmark, og som er formet af gletsjertunger under istiden, byder på betagende udsigter ud over de omgivende bakker og kyster blandt andet fra Trehøje og Agri Bavnehøj. I Mols Bjerge finder du både fantastiske udsigter, strand, skov og overdrev samt et væld af dyre- og planteliv. Kernen i Mols Bjerge er det tørre, kupererede landskab, hvor du både kan nyde stilheden eller få sved på panden, hvis du ønsker det. Mols Bjerge er et perfekt udflugtsmål for efterårsferien med masser af muligheder for aktiviteter – både på egen hånd eller arrangeret.
Råbjerg Mile, Nordjylland
I Nordjylland ligger Danmarks største vandreklit, Råbjerg Mile, som også er en af de største af sin art i Europa. Faktisk er Råbjerg Mile en miniørken med en imponerende størrelse – næsten én kvadratkilometer lang og rummer fire millioner kubikmeter sand. Og hvis størrelsen alene ikke er nok til at vække fascinationen, så bevæger Råbjerg Mile sig omkring 15 meter i nordøstlig retning hvert år, hvilket gør et besøg her endnu mere interessant. Set oppefra har Råbjerg Mile form som en halvmåne, og sandet på vestsiden bliver blæst af vinden op over milen og lægger sig på læsiden, på milens østside. På den måde ”vandrer” den hver eneste dag afsted hen over Skagen Ode fra Skagerrak mod Kattegat. Med så meget sand samlet på ét sted kan det dog være en god idé at undgå Råbjerg Mile på de allermest blæsende efterårsdage.
Kilde: naturstyrelsen.dk
Du glemmer vel ikke rejseforsikringen?
Søg efter pris og køb