COVID-19: Udenrigsministeriet opdaterer løbende rejsevejledningerne baseret på nyeste smittetal, indrejserestriktioner, karantænekrav og sikkehedssituationen i øvrigt.Læs mere om, hvordan forsikringen dækker her>

Montenegro

Oversigt

Montenegro har haft en støt og stabil udvikling siden adskillelsen fra Serbien i 2006. Landet har etableret sit eget etkammersystem med 81 medlemmer og har været effektiv i at etablere uafhængige rammer for styring. Selvom landet mistede sit medlemskab af FN til Serbien ved adskillelsen, er det lykkedes at genvinde eget FN-medlemskab i 2006, samt at ansøge om EU og NATO kandidatur.

Sundhed, sygdomme og vaccination

Rejsende til Montenegro bør vaccineres for hepatitis A og B, samt stivkrampe-difteri. Rejsende bør også overveje vaccinationer for MFR, rabies og tyfus. De største risici for rejsende, er dårlige standarder for fødevarehygiejne, som kan resultere i mavelidelser. Forsigtighed bør tages ved bestilling af mad væk fra de største turistområder og væk fra hotellet. Postevand må ikke drikkes og flaskevand er let tilgængeligt. Dette omfatter også is serveret i drikkevarer samt fødevarer vasket i vand fra hanen, såsom frugt og grøntsager. Mad skal spises mens det er varmt og fødevarer fra gadehandlere bør undgås.

Sundhedsfaciliteter er gode i byområder, især Podgorica, men standarden er lavere i flere landdistrikter. Ambulancetjenester og akut lægehjælp er ikke på linje med vestlige lægelige ydelser. Medarbejdere i de største byer er veluddannede, men mangler strukturstøtte og forsyninger. De fleste tjenester kræver kontant betaling og i alvorlige tilfælde vil man blive evakueret ud af landet, til et anlæg med moderne faciliteter.

Rejsende til Montenegro bør sikre sig, at enhver langsigtet medicinering medbragt til landet, er anbragt i emballage tydeligt mærket. Selvom apoteker er relativt velforsynede, er det usandsynligt at de har specifikke medikamenter.

Pas

Pas kræves af alle udenlandske statsborgere ved indrejse til Montenegro og skal være gyldigt under hele besøget i landet. Derudover skal alle rejsende skal modtage et gyldigt stempel ved ankomst. Besøgende kan påkræves dokumentation for videre rejse, en afrejsedato og dokumentation for tilstrækkelige midler for varigheden af besøget. Udenlandske statsborgere skal registreres hos de montenegrinske myndigheder inden for én dag efter ankomst i landet. De fleste hoteller vil automatisk gøre dette på vegne af den rejsende.

Visum

Visum er ikke påkrævet for rejsende fra Australien, USA eller EU for ophold i op til 90 dage, men rejsende fra andre lande kan blive udsat for visumkrav. Besøgende, der ankommer til Montenegro med erhvervsmæssige formål, bør konsultere deres relevante diplomatiske myndigheder, for at sikre at yderligere visum ikke er nødvendigt. Rejsende fra tidligere Balkanlande, er mere udsatte for robuste former for kontrol vedrørende indrejsevisa.

Montenegro
  • Hovedstad: Podgorica (136.473)
  • Andre større byer: Nikšić (58.212), Pljevlja (21.377) og Bijelo Polje (15.883)
  • Religion: ortodoks og islam
  • Tidszone: centraleuropæisk tid (GMT + 1 med DST)

Landets alarmnumre

  • Politi: 382112
  • Brandvæsen: 382112
  • Ambulance: 382112

Generel risikovurdering:

Moderate

Landet er generelt sikkert at rejse til, men overvej yderligere rådgivning.

Kan jeg bestille forsikringen til landet?

Vores rejseforsikringer er ikke gyldige ved rejse til områder, som Udenrigsministeriet i sine rejsevejledninger fraråder at besøge eller opholde sig i. Ved rejse til uroplagede områder, bør du kontakte Europæiske ERV og få yderligere information.

Hold dig opdateret om Udenrigsministeriets rejsevejledninger her>

Du glemmer vel ikke rejseforsikringen?

Søg efter pris og book
Language