COVID-19: Udenrigsministeriet opdaterer løbende rejsevejledningerne baseret på nyeste smittetal, indrejserestriktioner, karantænekrav og sikkehedssituationen i øvrigt.Læs mere om, hvordan forsikringen dækker her>

Litauen

Oversigt

Litauen er et lille og sikkert land uden større sikkerhedsmæssige problemer. Politiske og civile uroligheder er ikke en bekymring, og kriminalitetsniveauet har været konstant faldende gennem de sidste år, på trods af den økonomiske uro. Organiseret kriminalitet, herunder narkotika- og menneskehandel eksisterer, men vold forekommer sjældent. De fleste forbrydelser, er småkriminalitet såsom lommetyveri, bolig-indbrud og tyveri fra biler. Større risikoområder omfatter turist distrikter, såsom den gamle by i Vilnius eller området i nærheden af hovedstadens togstation. Vold finder typisk sted sent om natten i nærheden af natklubber, efter indtagelse af alkohol. Racisme og fysisk eller seksuel chikane af udlændinge finder lejlighedsvis sted i landets største byer. Som med andre baltiske lande, er den stigende russiske fjendtlighed den største langsigtede sikkerhedsbekymring.

Sundhed, sygdomme og vaccination

Rejsende bør vaccineres mod hepatitis A og B, tuberkulose, tyfus, stivkrampe og difteri, samt MFR. Rejsende bør også overveje vaccinationer mod rabies, hvis risikoen for at komme i kontakt med dyr er høj. Flåtbåren hjernebetændelse og borreliose kan også forekomme i skovområder i Litauen, og vaccinationer samt beskyttelse er tilrådeligt.

Postevandskvaliteten er sikker, men rejsende bør være opmærksomme på, at det kan være grumset på grund af de høje niveauer af mineraler.

Europæiske rejsende bør anskaffe det europæiske sygesikringskort (det blå EU-sygesikringskort), før indrejse til Litauen. Dette vil give dem akut medicinsk behandling på de nationale hospitaler til en reduceret pris. Dette er ikke et alternativ til syge- og rejseforsikring, som er stærkt anbefalet til rejsende, hvis de ønsker at modtage fuld lægelig behandling eller hjemtransport.

Niveauet af sundhedsfaciliteterne er ikke altid som i de andre vestlige lande, men der er nogle hospitaler og private klinikker, der tilbyder behandling af god kvalitet. Lægemidler er primært af europæisk oprindelse. Det må forventes, at læger og hospitaler beder om øjeblikkelig betaling. I tilfælde af akut behov for fremragende faciliteter, bør en medicinsk evakuering ske til andre vesteuropæiske lande.

Pas

EU-borgere fra Tyskland og Frankrig kan besøge Litauen med deres nationale identitetskort. Borgere fra Danmark, Storbritannien, USA, Australien og Canada skal have et gyldigt pas, for at komme ind Litauen.

Rejsende til Litauen skal have et pas med gyldighed i tre måneder efter indrejsedatoen. Rejsende fra lande tilknyttet Schengen-aftalen kan opholde sig i Litauen i en periode på tre måneder inden for en 180-dages period, uden et visum.

Visum

Hvis rejsende agter at opholde sig i landet i en periode længere end 90 dage inden for en periode på seks måneder, skal der ansøges om en midlertidig opholdstilladelse. I dette tilfælde rådes det at gøre det inden ankomst til Litauen, da processen er langvarig.

Dokumentation for sygesikring, som kan dække eventuelle udgifter til lægebehandling og hospitalsindlæggelse, er påkrævet for alle ikke-EU-rejsende.

Hvis beviset for forsikring ikke kan fremvises ved ankomst til Litauen, skal rejsende købe en midlertidig sygesikring, der koster ca. $1 pr. dag.

Rejsende bør sikre sig, at de er bekendt med begrænsningerne vedrørende beløb på mere end €10.000 ved rejse ind og ud af Litauen.

Rejsende, der besøger Curonian Spit bør huske på, at en del af det tilhører Rusland (Kaliningrad-regionen). Det er derfor ikke tilgængeligt uden et russisk visum.

For yderligere information, besøg TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Rejsende kan finde mere information om hvilke nationaliteter, der kræver et Schengen-visum for indrejse i på European Commission Visa Policy website.

 

Litauen
  • Hovedstad: Vilnius (540.000)

Landets alarmnumre

  • Politi: 112
  • Brandvæsen: 112
  • Ambulance: 112

Generel risikovurdering:

Low

Landet er sikkert at rejse til. Der er generelt meget lille risiko.

Kan jeg bestille forsikringen til landet?

Vores rejseforsikringer er ikke gyldige ved rejse til områder, som Udenrigsministeriet i sine rejsevejledninger fraråder at besøge eller opholde sig i. Ved rejse til uroplagede områder, bør du kontakte Europæiske ERV og få yderligere information.

Hold dig opdateret om Udenrigsministeriets rejsevejledninger her>

Du glemmer vel ikke rejseforsikringen?

Søg efter pris og book
Language