Få svar på alle dine spørgsmål om rejseforsikringer og rejser som gravid

At rejse kan være en både spændende og uforglemmelig oplevelse, også som gravid. Uanset om det er en afslappende ferie eller et vigtigt familiebesøg, kræver det dog lidt ekstra planlægning. Når du er gravid, handler det ikke kun om at finde den rigtige destination. Det handler også om at sikre, at du har den nødvendige beskyttelse, hvis noget uforudset skulle ske undervejs.

Hos Europæiske ERV kan du her få svar på de vigtigste spørgsmål om graviditet og rejseforsikringer, flyrejser under graviditeten og anden relevant rejseinformation.

Dækker min rejseforsikring, hvis jeg er gravid?

Ja, rejseforsikringen dækker udgifter til akut opstået sygdom eller tilskadekomst, også selvom du er gravid, og der skulle opstå komplikationer under rejsen. Rejseforsikringen dækker t.o.m. uge 36, hvor efter de fleste læger og flyselskaber fraråder at rejse. Det er ligeledes et krav, at du ikke har haft symptomer på graviditetskomplikationer inden udrejse fra Danmark.

Hvornår må man rejse som gravid?

De fleste gravide kan rejse uden problemer i størstedelen af graviditeten, men der er perioder, hvor det anbefales at være ekstra opmærksom. 

Bedste rejsetidspunkt som gravid

Det bedste tidspunkt for en rejse er typisk i 1. eller 2. trimester – til og med uge 27 – hvor risikoen for komplikationer såsom kvalme, tidlig fødsel og blodpropper er lavere ifølge Sundhedsstyrelsen. Vær dog opmærksom på, at mange gravide i 1. trimester kan opleve kvalme og træthed, hvilket kan gøre rejsen mere ubehagelig. I 3. trimester, særligt efter uge 28, anbefales det at være ekstra forsigtig, hvis du overvejer at rejse som gravid, da risikoen for tidlig fødsel stiger. 

Inden du rejser, bør du altid rådføre dig med din egen læge eller jordemoder, særligt hvis du har haft komplikationer under graviditeten. Undersøg også gerne, hvordan den generelle kvalitet hos sundhedsvæsenet er i det pågældende land, inden du planlægger din rejse som gravid. 

Hvornår bør du overveje at blive hjemme?

Selvom mange gravide kan rejse uden problemer, er der situationer, hvor det er bedst at blive hjemme. Hvis du har en graviditet med komplikationer, venter tvillinger eller nærmer dig termin, bør du overveje at aflyse eller udskyde rejsen. Efter uge 36 fraråder de fleste læger og flyselskaber lange rejser.

Du bør også blive hjemme, hvis din læge eller jordemoder vurderer, at der er øget risiko for tidlig fødsel eller andre helbredsproblemer. Husk: Din og dit barns sundhed er vigtigere end dine ferieplaner, og der kommer altid en ny mulighed for at rejse senere.

Må man flyve som gravid?

Det er helt normalt at være i tvivl om, hvorvidt du må flyve, når du er gravid. Heldigvis kan de fleste gravide sagtens flyve uden problemer.

Inden du bestiller din flybillet, bør du altid tjekke flyselskabets regler for gravide. Mange flyselskaber kræver lægeerklæring, hvis du er over uge 28, og de fleste tillader ikke flyvning efter uge 36 – eller uge 32, hvis du venter tvillinger.

Husk også, at længere flyrejser kan være fysisk belastende, og trykændringer i kabinen kan føles ubehagelige, selvom de ikke skader barnet. Er du i tvivl, så tal med din læge inden afrejse.

Værd at vide hvis du skal på krydstogt under din graviditet

Som gravid er det ikke kun rejser med fly, hvor du kan opleve særlige restriktioner. Hvis du planlægger et krydstogt, skal du også være ekstra opmærksom. De fleste rederier tillader nemlig kun, at gravide rejser, hvis krydstogtet er afsluttet inden 24. graviditetsuge. Her skal du ofte fremvise en lægeerklæring, der bekræfter, at du er sund og rask nok til at rejse.

Gode råd på rejsen og flyveturen, når du er gravid

Når du rejser som gravid, handler det om at gøre turen så komfortabel og sikker som muligt. Samtidig er der en række praktiske detaljer, som er vigtige at have styr på. I den forbindelse bør du følge en række nyttige anbefalinger:

Tjek vaccinationer

Vi anbefaler altid, at du taler med din praktiserende læge eller jordemoder, inden du rejser til udlandet og til lande, hvor vaccinationer anbefales. Din læge kan vurdere, om der er særlige forhold ved din graviditet, du skal tage hensyn til, og rådgive dig om, hvilke vaccinationer der er sikre at få.

Husk rejseforsikringen

Uanset om du er gravid eller ej, er det en god idé at have en rejseforsikring med, når du rejser ud for landets grænser. Her er det vigtigt at kende vilkårene for din dækning, så du undgår ubehagelige overraskelser, hvis du får brug for lægehjælp på rejsen. Sæt dig ind i, hvilke situationer forsikringen dækker, og om der gælder særlige begrænsninger, når du er gravid. På den måde kan du rejse trygt og være godt forberedt, hvis uheldet skulle opstå

Læs mere, og køb din rejseforsikring her.

Hold gang i blodcirkulationen

Hvis du skal flyve, så vælg gerne en gangplads, så du let kan komme op og bevæge dig under rejsen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du rejser dig og går lidt rundt mindst én gang hver 1,5 time for at holde gang i blodcirkulationen. Brug gerne støttestrømper, da de mindsker risikoen for hævede ben og blodpropper under flyvningen.

Uanset om du rejser med fly, bil eller tog, er det vigtigt at tage pauser, skifte stilling og holde kroppen i gang. Lange perioder med stillesiddende rejse kan være hårdt for kroppen, særligt når du er gravid.

Undgå tunge løft

Undgå tunge løft af bagage, og få hjælp, hvis du har brug for det. Tunge løft kan belaste både din ryg og dit bækken, som allerede er ekstra påvirket under graviditeten. Bed personale i lufthavnen, på hoteller eller din rejseledsager om at håndtere din bagage, så du undgår unødig belastning.

Sørg for at få rigeligt med væske

Husk at drikke rigeligt med vand under hele rejsen for at undgå dehydrering, som kan føre til ubehag eller endda sammentrækninger. Kroppen har et øget væskebehov under graviditeten, især ved varme temperaturer eller længere flyrejser, hvor luften er tør.

Overvej en afbestillingsforsikring, hvis du planlægger at rejse i din graviditet

Når du er gravid og planlægger en rejse, kan en afbestillingsforsikring give dig tryghed. Skulle der opstå komplikationer før afrejse – fx sygdom, anbefaling om at blive hjemme fra lægen eller en pludselig forværring i graviditeten – kan en afbestillingsforsikring hjælpe dig med at få refunderet dine rejseudgifter, hvis du ikke er i stand til at rejse af sted som planlagt og derfor er nødt til at aflyse ferien. Det samme gælder, hvis du ikke har mulighed for at deltage i planlagte aktiviteter, der udgør en vigtig del af rejsens egentlige formål, på grund af en ny konstateret graviditet. 

Læs mere, og køb din afbestillingsforsikring her >