Rabies – værd at overveje inden rejsen

At indfange de sjove øjeblikke med kamera eller mobiltelefon er en naturlig del af ferien, og det er en god måde at dele sin oplevelse med andre på. Det gælder ikke mindst billeder sammen med søde dyr. Måske en nysgerrig abe der sætter sig på din skulder for at se, om du har noget at spise, eller en hund som kommer frem og vil klappes, når du ligger på stranden. Her skal du dog være forsigtig og tænke dig godt om. Disse dyr kan i værste fald være smittet med rabies, og et bid fra en abe eller et slik i ansigtet fra en hund kan føre til, at du også bliver smittet.

Hvad er rabies?

Rabies er en zoonose, dvs. en sygdom der kan overføres mellem dyr og mennesker. Rabies er en virussygdom, som rammer centralnervesystemet. Virussen tilhører gruppen rhabdoviridae og overføres via pattedyrs mundvand. Det betyder, at du både kan blive smittet gennem et bid fra et inficeret dyr, eller ved at du bliver slikket på et sår eller i dit ansigt. 

Eksempler på dyr der kan smitte:

- Aber
- Hunde
- Katte
- Ræve
- Flagermus 

Symptomer på rabies 

Hvor lang tid det tager, inden man opdager tegn på rabies, afhænger af hvor på kroppen man bliver bidt eller slikket. Virussen vandrer i nerverne langs med kroppen og op til hjernen, hvilket betyder at symptomerne lader længere vente på sig, hvis du bliver bidt i foden sammenlignet med længere oppe på kroppen. Et første symptom kan være følelsesløshed eller smerte omkring bidområdet. Efter nogle dage kan man opleve angst, hallucinationer, hovedpine, forvirring og krampe. Sygdommen er altid dødelig, når disse symptomer er begyndt at optræde, så det er vigtigt at søge læge så hurtigt som muligt ved en mistanke om smitte.

Behandling af rabies 

Har du fået et bid, eller er du blevet sikket på et sår eller i dit ansigt af et dyr, skal du altid vaske området nøje med sæbe og vand. Sker det i et land med rabies, skal du behandles indenfor to døgn for at forhindre sygdommen i at bryde ud. Dette gælder også, hvis du bliver bidt af en flagermus i Sverige eller Danmark. Selvom du er vaccineret mod rabies, behøver du behandling. 

Vaccination mod rabies

Det er muligt at lade sig vaccinere inden en planlagt rejse, men eftersom sygdommen er så usædvanlig, plejer man kun at anbefale en vaccination til rejsende, som af forskellige grunde kommer til at have nærkontakt med dyr i et område, hvor sygdommen findes, eller til personer der skal arbejde indenfor sygepleje, skovbrug etc. Det er vigtigt at huske, at du stadig behøver behandling ved eventuel smitte, selvom du er vaccineret. Søg rådgivning hos din vaccinationsklinik i god tid inden afrejse for at finde ud af, om det er nødvendigt med vaccination for dit specifikke rejsemål.

Rabies i Thailand og på Bali

Rabies forekommer først og fremmest i verdensdelene Afrika og Asien samt i Nord-, Mellem- og Sydamerika, men sygdommen kan også optræde visse steder i Europa. Risikoen for smitte er større i lande med dårlig kontrol af husdyrenes rabiesvaccination samt i lande med omkringstrejfende hunde. Dette er vigtigt at have for øje, hvis du har planer om at rejse til et område, som er ramt af rabies. SOS International har rapporteret om flere skandinaver, der på populære rejsedestinationer som Thailand og Bali har søgt hjælp i forbindelse med mistanke om rabies. Den nævner også, at turister bør være ekstra opmærksomme ved besøg i de populære abeparker, som findes både i Thailand og på Bali, da aberne kan finde på at angribe i jagten på mad. 

Her er nogle eksempler på populære rejsemål, hvor rabies kan forekomme:

- Thailand
- Filippinerne
- Bali
- Spanien
- Sydafrika

Vil du vide mere om vacciner, pas og visum for de lande, du planlægger en rejse til, kan du besøge vores landeinformation.

Tips til at holde dig sikker

For at gøre din rejse så sikker som muligt har vi samlet nogle hurtige og værdifulde tips til, hvad du bør overveje inden og under rejsen.


• Undgå kontakt med ukendte dyr i lande, hvor der forekommer rabies.
• Besøger du en abepark i eksempelvis Thailand eller på Bali, skal du sørge for ikke at gå rundt med mad eller drikke i hænderne.
• Rejser du med børn, skal du sørge for, at disse ikke kommer i kontakt med dyr. Forsøg om muligt at forklare dit barn, at det ikke må klappe eller kæle med nogen dyr overhovedet på udlandsrejsen.
• Det kan være svært at forklare mindre børn risikoen ved at klappe og lege med dyr i udlandet. Da kan vaccination være på sin plads. Glem ikke at rådføre dig med din vaccinationsklinik om spørgsmålet.
• Skulle ulykken være ude – vask altid området nøje og længe med sæbe og vand.
• Søg altid lægehjælp så hurtigt som muligt og altid indenfor to døgn.
• Sørg for at du har den rette rejseforsikring, så du slipper for omkostninger i forbindelse med eventuel lægehjælp.

Du glemmer vel ikke rejseforsikringen?

Søg efter pris og book

Se også:

Language