10 regler du bør kende inden skiferien

25 januar

Planlægger du at tilbringe vinterferien blandt snedækkede bakker, under blå himmel og strålende sol? En skiferie er det perfekte valg, når du vil kombinere aktive dage i naturen med afslappende stunder i solen foran en fantastisk udsigt. En skiferie er dog også ensbetydende med visse risici, så det anbefales, at du tager nogle forholdsregler for at undgå uheld på turen.

En grundregel for en sikker ferie med skiløb og snowboard er at begive sig ligeså ansvarligt og kontrolleret ned ad pisterne, som hvis man kørte i bil. Husk også på, at andre kan lave fejl. 

Hvad betyder det i praksis? Det Internationale Skiforbund (FIS) har udarbejdet en håndbog for vintersport. Håndbogen indeholder 10 punkter for, hvordan du bør opføre dig på pisterne. Reglerne gælder over hele verden for både skiløbere og snowboardere, og de kan også benyttes til at bedømme ulykker.

FIS-regler

1. Hensyn

Alle skiløbere og snowboardere skal opføre sig på en måde, som ikke kan skade eller forhindre andre i at gøre, hvad de vil. Man må ej heller udsætte andre for fare.

2. Kontrolleret hastighed

Alle skiløbere og snowboardere skal have et godt overblik, tilpasse deres skiløb efter deres evner, andre mennesker på bakken samt omgivelserne, sneen og vejret.

3. Fortrinsret

Skiløbere eller snowboardere skal vælge deres eget spor, som ikke udsætter personen foran for fare.

4. Overhaling

Overhaling er tilladt både fra venstre og højre, men sørg altid for at holde en passende afstand, så personen foran har plads til at foretage et sving. 

5. Indgang og start

Alle skiløbere og snowboardere, som kommer til en nedkørsel fra en tilstødende pist, fortsætter efter et kortere stop på pisten. Skiløbere og snowboardere, som bevæger sig ved siden af en nedkørsel, skal sørge for ikke at bringe sig selv eller andre i fare ved at kigge op og ned på pisten.

6. Stop

Alle skiløbere og snowboardere skal undgå at stoppe op på steder med begrænset plads eller på steder med dårligt udsyn. Hvis du falder på et sted med dårligt udsyn, skal du hurtigst muligt flytte dig fra pisten. 

7. Gå op eller ned ad pisten

En skiløber eller snowboarder, som går op eller ned ad pisten, skal holde sig i siden af pisten.

8. Hold øje med markeringer

Alle skiløbere eller snowboardere skal sørge for at følge de markeringer og skilte, som findes. 

9. Hjælpeberedskab

Ved en ulykke har enhver skiløber eller snowboarder pligt til at hjælpe.

10. Legitimation ved ulykke

Uanset om du har forårsaget ulykken eller ej, skal alle skiløbere, snowboardere eller vidner kunne legitimere sig.

 

Skulle uheldet trods alt være ude, er det vigtigt at vide, hvad din forsikring dækker og ikke dækker. Her kan du læse mere om skirejseforsikring og få andre tips inden din vinterferie >>

Husk skirejseforsikringen

Inden du tager på skiferie, skal du huske at tjekke, om du har den rette forsikring. 

 

Læs mere

Se også:

Kom af med din flyskræk

Kom af med din flyskræk

Flyskræk er meget almindeligt, og omkring hver femte er bange for at flyve. Læs her, hvordan du kan komme af med din flyskræk...

Rejse til USA

Så dyrt er det at blive syg i USA

Skal du studere et semester i USA eller blot på ferie? Læs her, hvorfor det er rigtig vigtigt at huske en rejseforsikring, inden du rejser.

Lej en bil i udlandet

Når du vil leje en bil i udlandet - Sådan undgår du at blive snydt

Vi sammensat en guide, der beskriver, hvad du bør gøre og tænker over, når du lejer en bil på ferien.