Flyforsinkelse

Oplever du flyforsinkelse på din rejse, så har du som forbruger forskellige muligheder for at modtage flyforsinkelse erstatning.

Når din rejse påvirkes af et forsinket fly, kan du rette krav om erstatning til det pågældende flyselskab. Nedenfor har vi samlet en række gode råd til, hvordan du søger om flyforsinkelse erstatning.

Vær dog opmærksom på, at Europæiske ERV ikke kan være behjælpelig med at søge om erstatning ved forsinket fly, da det rent juridisk er en sag mellem dig som forbruger og flyselskabet som udbyder.   

Regler for flyforsinkelse:

 1. Som forbruger har du ret til en flyforsinkelse kompensation på op mod 4.500 kr. i henhold til EU-forordning 261/2004, hvis dit fly er forsinket mere end tre timer, eller det bliver aflyst.
 2. Du har ret til flyforsinkelse kompensation på flyvninger udgået fra et EU-land, men også ved rejser uden for EU og ind i EU, hvis rejseselskabet er europæisk.
 3. Der er en forældelsesfrist på tre år. Så hvis du har gemt dine gamle flybilletter, boardingpass osv., så kan du stadig nå at få penge ud af en tidligere forsinkelse.
 4. Husk at beholde dit boardingpass og dine informationer fra flyvningen. Det er nødvendigt, når du skal indsende dit krav om flyforsinkelse erstatning.
 5. Du skal typisk sende en e-mail til flyselskabet med dit erstatningskrav. Selskabet har fire uger til at svare på henvendelsen. Husk at henvise til de rigtige paragraffer. Blandt andet EU-forordningen 261/2004 og Wallentin-Hermann-dommen, der har dannet præcedens på området.
 6. Hvis du får afslag, har du mulighed for at klage til Trafikstyrelsen, der er det organ, som skal håndhæve, at EU-reglerne bliver overholdt i Danmark.
 7. Flyver du fra andre EU-lande end Danmark, skal du klage til det pågældende lands klageinstans.
 8. Får du medhold af Trafikstyrelsen, skal flyselskabet udbetale pengene – det sker bare langtfra altid. Her er det vigtigt, at du er vedholdende over for flyselskabet – du kan evt. lægge sag an.
 9. Hvis det ender med en retssag mod flyselskabet, er det vigtigt, at du sætter dig ordentligt ind i sagerne ved fx at læse tidligere domme på området.
 10. Du kan også vælge den lette løsning og kontakte firmaer som Flyforsinkelse.dk eller Airhelp. dk, der har specialiseret sig i at føre den slags sager.
 11. Hvis firmaer som disse tager din sag til retten og vinder, så koster typisk et salær. Taber de sagen, koster det dig oftest ikke noget.

Kilder: Taenk.dk, Flyforsinkelse.dk, Airhelp.dk og Trafikstyrelsen.dk

Du kan læse mere om dine rettigheder som flypassager her >

Læs mere om, hvad du skal gøre, hvis din bagage er forsinket >

Hvis du kommer for sent til dit fly, arrangerer vi en ny flybillet og evt. en overnatning. Læs her, hvordan du er dækket ved forsinket fremmøde >