Aflyst eller forsinket fly: Sådan kan du få kompensation

Er dit fly forsinket eller aflyst i forbindelse med din rejse, har du som forbruger forskellige muligheder for at modtage kompensation.

Et forsinket fly kan hurtigt vende en ellers velforberedt rejse på hovedet. Endnu værre er det, hvis det bliver aflyst. Men som flypassager har du en række rettigheder, der kan sikre dig kompensation og hjælp, hvis uheldet er ude. Mange ved ikke, hvilke muligheder de har ved forsinket fly, aflyst afgang eller lange ventetider i lufthavnen. 

Hos Europæiske ERV giver vi dig her overblikket over, hvad du har krav på, hvordan du søger kompensation, og hvad du skal være opmærksom på, hvis din rejse bliver påvirket på grund af aflyste eller forsinkede fly. Det giver dig bedre mulighed for at handle hurtigt og få den erstatning, du har ret til.

Vær opmærksom på, at Europæiske ERV ikke kan være behjælpelige med at søge om erstatning i forbindelse med dit forsinkede eller aflyste fly, da det rent juridisk er en sag mellem dig som forbruger og flyselskabet som udbyder.

Hvornår kan du få økonomisk kompensation ved forsinket eller aflyst fly?

Som forbruger har du ret til kompensation på op til 4.500 kr., hvis dit fly bliver forsinket mere end tre timer, eller hvis det bliver aflyst. Det fremgår af EU-forordning 261/2004, som beskytter dine rettigheder som flypassager.

Reglerne gælder både, hvis din flyvning starter i et EU-land, og hvis du rejser fra et land uden for EU til et EU-land, så længe flyselskabet er europæisk. Det betyder, at du også kan have krav på kompensation ved internationale rejser, hvis visse betingelser er opfyldt.

Hændelser der er inden for/uden for flyselskabets kontrol

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at flyselskabet kun er forpligtet til at udbetale økonomisk kompensation, hvis forsinkelsen skyldes forhold, de selv har ansvar for, såsom tekniske fejl eller planlægningsproblemer. Er der derimod tale om usædvanlige omstændigheder, der er uden for flyselskabets kontrol - såsom ekstreme vejrforhold, politisk uro eller strejker uden for flyselskabets egen organisation - har du normalt ikke ret til økonomisk kompensation. 

Du kan rette henvendelse inden for tre år efter hændelsen

Hvis du har oplevet, at dit fly enten er blevet forsinket mere end tre timer eller aflyst helt, kan du rette henvendelse inden for tre år, som er den gældende forældelsesfrist. Så hvis du har gemt dine gamle flybilletter, boardingkort osv., har du stadig mulighed for at få kompensation for en tidligere forsinkelse.

Hvilke ydelser har du krav på, hvis dit fly bliver forsinket?

Hvis dit fly er forsinket, har du ikke kun ret til kompensation – du har også krav på hjælp under ventetiden. Flyselskabet skal tilbyde dig gratis måltider og drikkevarer, som passer til ventetidens længde. Hvis forsinkelsen betyder, at du skal vente til næste dag, skal flyselskabet sørge for hotelovernatning og transport mellem hotel og lufthavn. 

Derudover skal de stille gratis kommunikationsmuligheder til rådighed, f.eks. telefonopkald eller e-mails. Husk at gemme kvitteringer, hvis du selv må lægge ud – så kan du kræve beløbet refunderet. Disse rettigheder gælder, uanset om forsinkelsen skyldes forhold indenfor eller udenfor flyselskabets kontrol.

Dine muligheder ved aflyst fly: Ombooking eller refusion

Bliver dit fly aflyst, skal flyselskabet straks tilbyde dig valget mellem to løsninger: 

  1. Du kan vælge at få billetten refunderet, så du får dine penge tilbage.
  2. Alternativt kan du vælge ombooking til en anden afgang på tilsvarende betingelser.

Ombookingen skal ske hurtigst muligt eller på en senere dato, hvis du selv ønsker det. Hvis du vælger at få refunderet din billet, ophører flyselskabets forpligtelser til videre transport. Vælger du ombooking, har du stadig krav på ydelser som mad, drikke og hotel, hvis ventetiden bliver lang.

Dækker rejseforsikringen, hvis flyet er forsinket eller aflyst?

Hvis dit fly bliver forsinket eller aflyst, skal du være opmærksom på, at kompensation for forsinkelsen typisk er en sag mellem dig og flyselskabet. Din rejseforsikring dækker derfor som udgangspunkt ikke kompensation for tabt tid eller aflyste flyafgange, da dette er reguleret af EU-forordning 261/2004.

Mange rejseforsikringer dækker som udgangspunkt forsinket fremmøde, hvilket skyldes uforudsete hændelser, der gør, at du ikke når din planlagte afgang med offentlig transport. Bliver du forsinket, kan forsikringen dække en ny billet i samme klasse samt nødvendige ekstraudgifter til hotel, måltider, lokal transport og nødvendige indkøb som toiletartikler.

Det er vigtigt, at du gemmer alle kvitteringer og dokumentation for ekstraudgifter, så du kan søge om refusion gennem din rejseforsikring, hvis betingelserne er opfyldt.

Har du købt en enkeltrejseforsikring eller årsrejseforsikring hos Europæiske ERV, kan du være berettiget til kompensation ved forsinket ankomst. Læs mere i vores betingelser her >

Sådan søger du om kompensation for forsinket eller aflyst fly

Er dit fly forsinket mere end tre timer eller aflyst, kan du selv kræve kompensation direkte hos flyselskabet.

  • Henvend dig til flyselskabet - Det første skridt er at sende en skriftlig henvendelse til selskabet, hvilket du typisk gør via deres hjemmeside eller kundeservice.
  • Henvis til de gældende regler/paragraffer - Det er vigtigt, at du i din henvendelse henviser til EU-forordning 261/2004 samt Wallentin-Hermann-dommen, der har dannet præcedens på området, og gør krav på kompensation for forsinkelsen eller aflysningen.
  • Vedhæft relevant dokumentation - For at styrke dit krav skal du vedhæfte dokumentation såsom din flybillet, boardingkort og eventuelle kvitteringer for ekstra udgifter, du har haft som følge af forsinkelsen.
  • Gem al kommunikation med flyselskabet undervejs - Husk at gemme al kommunikation undervejs. Hvis sagen trækker ud, eller selskabet fortsat nægter at betale, kan det være nødvendigt at tage sagen videre eller få hjælp fra en klageinstans.

Hvis din sag trækker i langdrag

Flyselskabet har som udgangspunkt fire uger til at besvare din henvendelse. Hvis du ikke får svar, eller hvis dit krav bliver afvist uden gyldig grund, kan du klage videre til Trafikstyrelsen, hvis flyvningen er ud fra Danmark, eller til tilsvarende myndigheder i andre EU-lande. 

Får du medhold af Trafikstyrelsen, skal flyselskabet udbetale pengene – det sker bare langtfra altid. Her er det vigtigt, at du er vedholdende over for flyselskabet – du kan evt. lægge sag an. Hvis det ender med en retssag mod flyselskabet, er det vigtigt, at du sætter dig ordentligt ind i sagen ved fx at læse tidligere domme på området.

Du kan også vælge den lette løsning og kontakte firmaer som Flyforsinkelse.dk eller Airhelp.dk, der har specialiseret sig i at føre den slags sager. Hvis firmaer som disse tager din sag til retten og vinder, koster det typisk et salær. Taber de sagen, koster det dig oftest ikke noget.

Følgende kilder er anvendt: Taenk.dk, Flyforsinkelse.dk, Airhelp.dk og Trafikstyrelsen.dk

Du kan læse mere om dine rettigheder som flypassager her >