Halloween

Her skal du tage hen til Halloween

09 oktober

Selvom det oprindeligt er en amerikansk tradition, har vi med tiden også taget Halloween til os i Danmark og resten af verden. Halloween falder hvert år den 31. oktober, på det der i Danmark kaldes allehelgensaften. Der er dog masser af muligheder for (u)hyggelige Halloween oplevelser i løbet af hele efteråret – både for dig der drømmer om en længere rejse til f.eks. USA, Canada eller Mexico og for dig, der gerne vil opleve Halloween stemningen herhjemme.

Halloween i USA

Vil du opleve autentiske Halloween traditioner, er det selvfølgelig USA, du skal rejse til i efteråret. Her begynder man allerede sidst på sommeren at forberede sig til højtiden med f.eks. planlægningen af det helt rigtige Halloween kostume. De fleste steder i USA vil du i hele oktober måned kunne opleve huse og haver pyntet op til lejligheden med alt fra udskårne græskar til selvlysende (og endda talende) skeletter.


Rejser I som familie med små børn, er det oplagt at tage del i ”trick-or-treat” traditionen, hvor man går udklædte fra dør til dør for at samle slik fra naboerne. ”Trick-or-treat” indsamlingen foregår dog kun på selve aftenen den 31. oktober, så hvis det er vigtigt for jer at få denne oplevelse med, er det en god idé at planlægge rejsen rundt om denne dato og måske på forhånd at undersøge, om der findes nogle særligt gode områder til formålet, der hvor I skal bo.


Er du afsted med dine venner eller en partner uden børn, er datoen til gengæld mere fleksibel. Der bliver nemlig afholdt et væld af Halloween fester i USA hele efteråret. Kender du allerede nogen i USA, kan det være, du kan blive inviteret med til en privat fest i deres omgangskreds. Og hvis ikke, er det nemt at finde et offentligt Halloween arrangement med en hurtig søgning på internettet – alt efter hvilken by i USA du skal rejse til. Planlæg gerne udklædningen til festen eller ”trick-or-treat” aftenen allerede hjemmefra. Så er der større sandsynlighed for, at du deltager med et originalt kostume og mindre risiko for, at du ender med at købe dyr udklædning i sidste øjeblik.

Halloween i Canada

Selvom Halloween mest er kendt fra USA, er nabolandet Canada faktisk en ligeså oplagt destination for at opleve højtiden. Ligesom i USA kan du om efteråret i Canada finde alt fra festligt pyntede haver til græskarudstillinger, temafester og spøgelseshuse. Var det f.eks. noget med en månedlang græskarfest i Ontario? Eller en hel Halloweenby i Québec? Måske en hjemsøgt togtur gennem Calgary?


Canada byder på Halloween oplevelser for enhver smag og er derudover en af de mest fantastiske destinationer at besøge om efteråret i det hele taget. Kendt for sin smukke natur med store skove og bjergområder, besøges Canada om efteråret af rejsende fra hele verden, der gerne vil opleve farverne, når naturen skifter fra sommer til vinter. Der er derfor rig mulighed for at kombinere Halloween traditionerne med en storslået naturoplevelse – f.eks. på en sejltur ud for at se hvaler eller en togrejse gennem det canadiske landskab.

De Dødes Dag i Mexico

Ligesom vi i Danmark, længe før Halloween kom til landet, har haft traditionen med allehelgensaften, har de i Mexico fejret De Dødes Dag (Dia de Muertos) de sidste 2-3.000 år. De Dødes Dag er en spansk tradition, der så småt er ved at få opmærksomhed også uden for Mexicos grænser. Hvor symbolet for Halloween er græskaret, er symbolet for De Dødes Dag de malede skelethoveder i strålende farver. I modsætning til Halloween, varer De Dødes Dag årligt henover både den 31. oktober og 1.-2. november.


På De Dødes Dag samles familie og venner for at mindes deres kære, der er gået bort. I modsætning til i Europa, ses døden i Mexico også som noget, der giver anledning til fest med parader og festivaller som en del af traditionen for at mindes og ære dem, der er døde. Andre traditioner inkluderer at bygge små altre og at tilberede den mad og drikke, som de afdøde godt kunne lide. Også til De Dødes Dag er pyntning en stor del af traditionen og noget af det, der gør højtiden interessant for udenforstående at opleve. Udover de malede skelethoveder, kan man bl.a. forvente at opleve et væld af blomsterdekorationer og malede ansigter blandt de lokale. Mexico er altså en oplagt destination for dig, der søger autentisk (u)hygge i efteråret, og som gerne vil have en anderledes oplevelse end den, man finder til Halloween.

Halloween i Danmark

Her i Danmark er Halloween efterhånden blevet et mere udbredt fænomen end den nordiske allehelgensaften. Det betyder, at du sagtens kan komme til at opleve rigtig Halloween stemning, også selvom du ikke har mulighed for at rejse hele vejen til USA eller Canada. Den mest kendte Halloween tradition i Danmark må være, når Tivoli årligt pynter op med mere end 20.000 græskar i haven. Derudover plejer Halloween i Tivoli at byde på både spøgelseshus, zombier og lidt mindre skræmmende oplevelser for de helt små. Halloween i Tivoli finder i år sted fra den 12. oktober til 4. november.


Synes man, der er lidt for mange mennesker i Tivoli, kan man også tage forbi Frilandsmuseet i Lyngby, hvor der den 7., 14. og 21. oktober afholdes spøgelsesrundvisning.


Bor du i Jylland, kan du ligeledes opleve Halloween i Tivoli Friheden i Århus fra den 13. til 21. oktober eller i LEGO House i Billund fra den 12. til 21. oktober.


For de voksne findes der efterhånden mange Halloween fester rundt omkring i Danmark. Flere steder er Halloween festen med fuld udklædning og oppyntning blevet en årlig tradition, så du behøver blot lave en hurtig søgning på internettet for at finde ud af, hvor du kan opleve Halloween fejring for voksne i nærheden af, hvor du bor. I Danmark er der også begyndt at komme flere De Dødes Dag arrangementer på efterårets program, hvis man er nysgerrig efter at opleve den mexicanske tradition.


Sidst, men ikke mindst, for dig der holder Halloween herhjemme, er der næsten ikke noget bedre på en kold efterårsaften end at tage familie og venner med i biografen og opleve ren (u)hygge i sikker afstand af lærredet med en pose popcorn i hånden. I kan selvfølgelig selv vælge, om det er en gyserfilm eller noget mindre skræmmende, I skal se.

 

Find din Årsrejseforsikring til hele verden her >>

husk-rejseforsikring

Husk rejseforsikring!

Som turist er det vigtigt at huske, at du selv er ansvarlig for din rejse og for din sikkerhed. En af de vigtigste forholdsregler er at sikre dig, at du har en gyldig rejseforsikring, hvis du skulle blive syg eller komme til skade.

 

Læs mere

Se også:

Oktoberfest teaser

Oktoberfest i Tyskland

Vil du også gerne opleve ægte Oktoberfest stemning? Her kan du tage del i festlighederne på efterårsferien i fire forskellige tyske storbyer.

Lej en bil i udlandet

Når du vil leje en bil i udlandet - Sådan undgår du at blive snydt

Vi sammensat en guide, der beskriver, hvad du bør gøre og tænker over, når du lejer en bil på ferien.

Tidsforskel

Hvad er klokken i de forskellige tidszoner?

Hvad er klokken i resten af verden? De fleste af os ved nok, at der findes forskellige tidszoner, men hvorfor har vi egentlig disse tidszoner?