Hajer i Middelhavet

Middelhavet. Det store hav, der spreder sig hele vejen fra Spanien i vest til Syrien i øst, er den foretrukne badedestination for mange skandinaver. I lande som Frankrig, Italien og Grækenland kan man tage på en solsikker ferie uden at skulle flyve så langt. Men Middelhavet kan også byde på overraskelser af en uventet karakter. Vidste du for eksempel, at der findes hajer i Middelhavet?

Generelt skal det understreges, at er der absolut ingen grund er til at frygte et hajangreb. Hajer undgår som regel helst mennesker, og de få gange, de kommer til at bide en surfer eller badende i havet, leder det sjældent til dødsfald, da hajer som udgangspunkt slet ikke er interesserede i smagen af menneskekød. Desværre har film som Dødens Gab været med til at skabe en opfattelse af hajer som værende både skræmmende og farlige dyr. Denne misforståelse har ledt til, at mange hajarter i dag er udrydningstruede.

Hvidhajer i Middelhavet

Hvidhajen (også kaldet menneskehajen) er den største og måske mest skrækindjagende haj, der findes. Den findes faktisk i Middelhavet, omend i meget begrænset udstrækning. Faktum er, at der er så få, at arten klassificeres som udrydningstruet. Sidst en hvidhaj blev set i Middelhavet, var i juni 2018 ved Mallorca. Det var første gang i 30 år, at en hvidhaj blev observeret i spanske farvande.

Almindelige hajer i Middelhavet

Der findes omkring 45 hajarter i Middelhavet, men de fleste er meget små og lever kun på dybt vand. Det er ualmindeligt, at hajerne nærmer sig kysten, men hajangreb er faktisk forekommet, selvom de er uhyre sjældne. Siden 1900 er der blevet rapporteret cirka 100 hajangreb i bl.a. Italien, Grækenland og Kroatien. Der er altså ingen grund til at frygte hajangreb på badeferien. Faktisk er der større risiko for at blive dræbt af f.eks. en slik- eller sodavandsautomat, end der er for at blive spist af en haj.

De mest almindelige hajer i Middelhavet er:

Hammerhaj
Kan blive op til 4 meter lang og veje op til 400 kilo. Karakteristisk udseende med hammerformet hoved.
Tigerhaj
Denne lidt stribede gråhaj bliver almindeligvis op til 3,5 meter og har virkeligt skarpe tænder, som den bruger til at rive sit bytte i stykker med.
Rævehaj
En lidt mindre og ikke så udbredt haj med lang smal halefinne. Lever mest af stimefisk og blæksprutter.
Blåhaj
En mørkeblå haj med klassisk haj-udseende. Bliver op til 3,5 meter lang. Blåhajen er altædende og lever af alt fra blæksprutter til havfugle.
Sildehaj
Minder i sit udseende en del om hvidhajen, men den lever især af stimefisk som eksempelvis sild. Ingen angreb på mennesker er dokumenterede.
Pighaj
Denne lille haj er en spisefisk, som sjældent bliver længere end 1 meter. Pighajen findes også i danske farvande.

Hajer i Danmark

Måske tænker du, at hajer er noget af et særsyn i danske farvande. Men faktisk findes der en del forskellige: Fra den lille sorte haj, der ikke bliver mere end en halv meter, til en af verdens største hajer, der kan blive op til 12 meter. Gennem årene er 26 forskellige arter blevet registreret i Danmark, mens kun 15-16 er fast bosatte her. De mest almindelige hajer i Danmark er:

● Pighaj
● Sildehaj
● Småplettet rødhaj
● Gråhaj
● Glathaj

 

Har du lyst til at vide mere om nogle af havets mest fascinerende dyr, kan bl.a. dokumentarfilmen ”Sharkwater” fra 2006 anbefales. Filmen er instrueret af Rob Stewart, der faktisk var bange for hajer, indtil han selv begyndte at svømme med og lære mere om dem.

Du glemmer vel ikke rejseforsikringen?

Søg efter pris og book

Se også:

Language