Går rejsen til Bali eller Thailand til vinter? Det bør du vide om Zikavirus

Planlægger du en længere rejse til vinter? I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke lande der er sikre at rejse til, især hvis du er gravid eller ønsker at blive det. Zikavirussen er i dag en udbredt risiko, og selvom den måske ikke er akut, så sørg altid for at orientere dig om den, inden du booker din rejse.

I 2016 var der flere rapporter om zikavirussen, som via myg kan smitte både kvinder og mænd. Man advarede mod at rejse til tropiske steder, især Sydamerika, der blev betragtet som den største risikozone. Advarslen var først og fremmest henvendt til gravide kvinder og par, som prøvede at få børn, da smitten også kan overføres ved ubeskyttet sex. Men efter alle advarslerne, avisartiklerne og online nyhederne blev der stille. Man talte ikke længere om ordet Zika. Men den findes stadig, og er du gravid, eller forsøger du at blive det, bør du orientere dig om forholdene i det land, du vil besøge, inden du booker.

Rejsebureauerne er ikke altid tydelige omkring, hvad der gælder, når det drejer sig om Zikavirussen, og hvorvidt den udgør en risiko i forskellige lande. Thailand, som er mange danskeres vinterparadis, har ikke været et land, som forbindes med Zika, men ifølge WHO er Thailand et af de steder, som ligger i risikozonen. WHO fraråder blandt andet gravide at rejse til Thailand på grund af virussen. Risikoen for at blive smittet af Zikavirussen i et ferieparadis som eksempelvis Thailand og Bali er ikke stor, men den er der. 

At rejse til udlandet som gravid 

Når du booker en rejse som gravid, bør du være opmærksom på, at graviditeten eller problemer som følge heraf som regel ikke er tilstrækkeligt, hvis du ønsker en lægeerklæring for at kunne afbestille din rejse. Graviditet sidestilles ikke med sygdom, så det kan være svært af opnå en lægeerklæring på baggrund af problemer som følge af graviditet. For at man kan afbestille en rejse, kræves der ofte en heldækkende rejseforsikring eller om- og afbestillingsbeskyttelse via rejsebureauet. Det er med andre ord svært at afbestille en rejse, fordi man er urolig for Zikavirussen.

Tænk også på, at du ikke kan rejse frit under hele graviditeten. De fleste flyselskaber plejer at godkende rejser frem til uge 28, men herefter kan det være nødvendigt med en lægeerklæring, som bekræfter, at der ikke er tale om en højrisikograviditet. Vær grundig, når du sætter dig ind i reglerne hos det flyselskab, du har booket hos.

Hvis du har booket en rejse til varmere himmelstrøg, som for eksempel Thailand eller Bali, kan du med fordel tænke på beskyttelse mod myg. Langærmede bukser og trøjer om aftenen, hvor myggene er mest aktive, er en nem måde at minimere risikoen på. Myggemiddel, myggestift og myggenet er også gode at have med i bagagen. En velfungerende aircondition på hotelværelset er ligeledes vigtigt for at slippe af med myg inden sengetid. Udover Zikavirus er der også risiko for denguefeber og malaria, som begge er sygdomme, der bryder ud på grund af myggene. Sørg også for at blive vaccineret inden afrejsen. Spørg gerne på vaccinationsklinikken, hvilken beskyttelse der kræves til det aktuelle rejsemål – og husk at få det klaret i god tid. Læs mere om vaccination og hvad der gælder for forskellige destinationer her>>

Du glemmer vel ikke rejseforsikringen?

Søg efter pris og book

Se også:

Language